Reisebrev fra University of California, Berkely

Skrevet av Julie Lysberg

Forskningsopphold i koronanens tid

I desember 2019 satte vi kursen for San Fransisco og Bay Area, nærmere bestemt Albany, en fin liten «village» med ca.20.000 innbyggere, like nord for Berkeley. Her startet vi på Albany Middle School, Albany High School og University of California, Berkeley. Den siste i flokken hadde hjemmekontor. Begge ungene spilte fotball (soccer), og det gjorde at vi ble kjent med mange hyggelige unger og deres foreldre.

Coyote. Foto
Mange fine turmuligheter –og naturopplevelser, en coyote
Monterey –John Steinbecks rike. foto
Fra Monterey –John Steinbecks rike

På universitetet ble jeg ønsket velkommen av tidligere dekan og professor emerita Judith W. Little. Hun hjalp meg med å knytte kontakter til en forskningsgruppe, et ph.d.-kurs og enda en forskningsgruppe som jobbet tett med et såkalt «low performing school district». Judith lånte meg kontoret sitt, så jeg hadde de beste arbeidsforhold. Jeg kom tidlig i kontakt med ph.d.-student Anna, som tok med meg til Alan Scoenfelds’ research group. Der deltok jeg på det de kalte «functions», der ph.d.-studenter tilknyttet forskningsgrupper presenterte sitt arbeid. De har en helt annen oppbygging av sin ph.d. enn det vi har, og de har flere mulige måter å gjøre det på. En av de jeg gikk på ph.d.-kurs med, hadde en type samfunnstjeneste/feltarbeid der de skulle gjennomføre en intervensjon og skrive om det. Jeg fikk etter hvert anledning til å delta på et ph.d.-kurs som var tett knyttet til mitt forskningsprosjekt; Organization Theory in Education and Other Social Services. Til tross for at jeg bare rakk å delta tre ganger, lærte jeg utrolig mye. Blant annet om det amerikansk skolesystemet og hvordan det er organisert helt forskjellig fra det Skandinaviske. Jeg fikk også innsyn i hvordan en såkalt «svak stat», som USA har, kan slå ut for utdanningssystemet.

Oransje sykkelhjelm og oransje handlenett. Foto
Viktig at sykkelhjelm og veske matcher

Viktig at sykkelhjelm og veske matcher
At dette forskningsoppholdet skulle ende på grunn av et smittsomt virus fra Kina, hadde jeg i min villeste fantasi aldri kunnet forestille meg. Vi fulgte med på norske og amerikanske nyheter om hverandre. Det var ikke før USA besluttet å stenge grensene, og vi fikk signaler fra Nord universitet og norske myndigheter om at reisende i utlandet må vurdere å reise hjem, at vi begynte å forstå at det bar mot slutten på vårt eventyr… som egentlig bare var kommet halvveis. Fra vi bestilte flybilletter på siste rutefly med SAS, til vi hadde pakket og gitt bort det vi ikke kunne ta med oss, var det få timer. Ikke til å stikke under en stol at det var et antiklimaks å komme hjem til Bodø, til karantene og snø. Samtidig var det fint å være tilbake i vår trygge del av verden, med minneboka og læringskvoten fylt til randen.

Tusen takk til NAFOL for støtte til forskningsopphold og minner for livet!