Konferanseblogg

Fagkonferansen i statsvitenskap

av Julie Ane Ødegaard, 25. februar 2014

Bilde statsviterkonferansen Tromso 2014

Bilde presentasjon Julie Ane Odegaard

 

 

 

 

I januar 2014 reiste jeg til Tromsø for å være med på den 19. nasjonale fagkonferansen i statsvitenskap. Konferansen er den viktigste møteplassen i norsk statsvitenskap.  Arrangører i år var Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet. Konferansen blir holdt årlig, men de ulike miljøene i Norge bytter på arrangøransvaret.

Paperet jeg presenterte er en artikkel I Ph.D.-arbeidet med tittelen: TUNING IN TO FORMAL POLITICS: The Intention of Electoral Participation among First Time Voters in Norway. Her diskuterer jeg sammenhengen mellom politisk kompetanse og holdninger til det å stemme ved valg.  Dette er fordi mange argumenterer for at det er viktig å vektlegge enten den kognitive dimensjonen, deltagerdimensjonen eller følelsesaspektet for å mobilisere velgere. Skolevalgene i Norge, selve prøvevalget men ikke minst debatten og opplegget rundt, er en slik deltagelseserfaring i skolen. Det unike datamaterialet om førstegangsvelgere fra skolevalgsundersøkelsen gir grunnlag for å teste og diskutere disse hypotesene opp mot hverandre på denne  aldersgruppen. Hvilke faktorer har påvirkning på elevenes intensjoner om å delta i valget?

Bilde kirke TromsøDet var derfor veldig gledelig for meg å få akseptert paper i politisk adferd gruppen. Det var syv ulike arbeidsgrupper under fagkonferansen 2014: Politisk teori, offentlig politikk og administrasjon, trender og reformer i offentlig sektor, politisk adferd, komparativ politikk, internasjonal politikk og security and international operations. Politisk adferd gruppen samlet valgforskningseksperter, og det var kjempenyttig for meg å presentere og ikke minst få kommentarer fra denne gruppen. I tillegg var det veldig hyggelig å få fjes på kjente navn og treffe på valgforskere som jeg har lest mye av, men ikke enda fått anledning til å møte.  Vi møttes over tre dager og hadde til sammen 10 paper. Det ga oss omtrent en time til hvert. Alle presenterte og kommenterte på hverandres paper, men en var utnevnt opponent på hver.

Konferansen fant sted på Saga hotell, midt i sentrum, og det var jammen rart å reise fra Bergen i snø og regn og sludd, der jeg trodde det var vinter, for så å komme til Tromsø der det virkelig var vinter- og helt mørkt. Hele tiden! Jeg kikket ut av vinduet trodde konferanseprogrammet snart var ferdig for dagen for det var jo bekmørkt ute, men så var jo klokken bare to.

Siste dagen fikk jeg også tid til å hilse på NAFOL-kullingene mine Annfrid og Yvonne, og vi oppdaterte oss på hvordan det gikk med forskningen og livet som Ph.D.-er generelt over en av de kjente og populære kakene på Aune gården. Jeg spiste en trøffelkake som var kjempegod! Så ventet den lange turen tilbake til Bergen – over Oslo. Dessverre gikk jeg glipp av nordlyset og resten av turistattraksjonene, så da må det nok bli en tur tilbake igjen til den koselige byen som jeg også har hørt er strålende vakker om sommeren!

 

Top